Killer smile (färdig)

bigProbably not the worlds greatest

I sjukhuset där jag jobbar har varje läkare en egen sökare. De fyller lite grann samma funktion som en walkie talkie. De är till för att folk ska kunna nå oss oavsett vart i sjukhuset vi finns. Det finns andra sökare som inte är personliga utan är aktiva 24 timmar om dagen. Bland annat fungerar akutsökarna på det sättet. Det måste finnas en person som tar hand om akuta fall dygnet runt. För att det ska fungera så skickas sökaren från person till person varje gång någon blir klar med sitt jourpass. Bland de unga läkarna så känner flertalet inte varandra särskilt väl då vi är så pass många att flertalet inte har jobbat med varandra. Däremot blir vi rätt stressade om vi ärver en massa arbete från den föregående kollegan. Vi kommer inte undan att ha åsikter om kollegans kompetens när arbetspasset börjar med en smocka.

Sjukligheten nästan rinner av honom

Vi sitter vid ett matbord i matsalen. En av oss får för sig den vill experimentera med vår fantasi. Den pekar därför på en person vid ett annat matbord och kommer med ett påhitt om att den personen har dödat en människa och suttit i fängelse. Vi får veta att personen är hal som ål och otroligt manipulativ. Han är duktig på att dölja den han är så att det knappt märks, men å andra sidan var det ett mord som var planerat in i minsta detalj. Att personen är äldre än genomsnittet beror just på att han har gjort annat i sitt liv. Vår vän berättar att personen där borta är rakt igenom lömsk men om man lyssnar väldigt noggrant så hör man hur han ger bort sina hemligheter mellan raderna. jokerHan är inte lika tät som han gör sig utan läcker hela tiden som han är i sändning små ledtrådar om sin vidriga hemlighet. Självklart börjar vi att se saker i personens beteende som talar för att den kanske är en mördare trots allt. När en av oss får ett blodtrycksfall och sjunker ihop av all spänning så har vi en autentiserad händelse som bevis på den grymhet som vi har fått höra om. I slutändan skapade vi den frusna stämningen vid matbordet på egen hand. Ändå använder vi stämningen som ett kvitto på personens obehaglighet. Det som gör saken värre är att personen där borta har märkt av att vi verkar prata om honom. Den blir obekväm och beter sig onaturligt genom att snegla mot oss och titta bort snabbt när den ser att vi tittar mot den. Vi har nu insett att han förstår att vi är honom på spåret.

Rykten lever sitt eget liv

Förutom att de oftast är rätt otrevliga så lever rykten sitt eget liv. För många år sedan så levde jag i Karlstad. Det var ungefär vid den tiden då elfte september skedde. Tydligen var det rätt underhållande för omgivningen att jag hette Usama. Jag hade inget eget problem med det utan reflekterade mer kring hajpen. Det här var alltså före Facebook, Instagram, Twitter etc. Den första färgtelefonen var alldeles nysläppt på den tiden. Jag bodde i ena änden av Karlstad och var en okänd och insignifikant person som inte förde mycket väsen av sig. Ändå kunde helt främmande människor hälsa på mig i centrala Karlstad, ”Är det du som är Usama?! Det är ju så himla häftigt”. Det värsta var när en random busschaufför hälsade till mig med namn när jag steg ombord en buss i ett område i Karlstad som jag aldrig hade varit i tidigare(råkade hamna där av en lång promenad).

Rgroupieykten behöver dock inte vara särskilt underhållande. I exemplet med mördaren som sätter sig vid bordet så ger ryktet näring åt negativa tankar om personen. Det växer fram attityder mot personen som formar våra intryck av den även framöver. Om vi långt in i framtiden får höra att personen inte var en mördare trots allt så knipsas inte alla förgreningar av den ursprungliga tanken. De tankar som ryktet har gett upphov till har över tid blivit oberoende av ryktet. De behöver utmanas på fler sätt än ryktets sena ogiltigförklarande. Att personen som misstogs för en mördare har börjat att betraktas som en dålig människa – obotlig, korrupt och skenhelig är inte idéer som faller bort per automatik när den helt plötsligt inte var en mördare. Betraktaren har sedan ryktet konsumerades hittat fler beteenden som stämmer överens med det som ryktet antydde. De observationerna kvarstår. Bara för att den inte var en mördare betyder det inte att den inte är kapabel.