Att lämna vita avtryck

Det finns en rätt spännande nyhet som publicerades igår. Den diskuterar något som är rätt förbluffande. Det heter “skin tone memory bias”. Det handlar om att människor som träffar framgångsrika mörkhyade människor skapar en minnesbild där personen hade en ljusare hudfärg än hur det egentligen var. Med andra ord så placerar man framgångsrika mörkyade människor i en egen “Hink”. Enligt artikel författarna så beror det här fenomenet på att folk helst behåller sina tumregler. Man undviker förklaringsmodeller som skulle ifrågasätta tumregeln att mörkhyade människor är mindre framgångsrika.

Hur studien gjordes:

  1. Du(en bunt universitets-studenter) tittar på en bild på en person och får antingen höra “utbildad” eller “obildad”.
  2. En tidsperiod efter den första punkten  får se bilden på samma person men med tillägg av 6 valmöjligheter – 3 mörkare och 3 ljusare. Du ska identifiera vilken av bilderna som du vid första tillfället. Det kluriga är att ordet “utbildad” eller “obildad” har förvrängt din minnesbild av personen.
  3. Resultat: Folk gissar att utbildade är ljusare och obildade mörkare. Mest spännande är att folk i större omfattning gissar att utbildade är ljusare – som om de märker att något inte stämmer med att mörkhyade människor skulle vara utbildade.
  4. Det intressanta är att frågan inte handlar om statistik. Man frågar inte om oddsen att mörk/ljus person är utbildad. Den handlar om vilken association som sätts igång av ordet “utbildad”.
    • Kort kommentar: Vilken tur att de inte använde sig av mer än utbildad och obildad. Hade kunnat bli pinsamt…

Ett annat ord för det här är “vithets-norm”. Problemet är alltså att att precis som att samhället behöver bygga ramper innan den ändrar sin attityd om rullstolsburna människors potential att bidra – så behöver den motarbeta rasism om den vill att mörkhyade människor i en allt större omfattning ska vara framgångsrika. När alltför många mörkhyade människor är framgångsrika så spricker hinken med undantag så välfylld som den blir. Då börjar mörkhyade att bli mörkhyade som om det inte vore någonting.

need

Källa: http://connection.sagepub.com/blog/2014/01/14/new-research-tells-how-an-educated-black-mans-skin-tone-becomes-lighter-in-memory/

Slutord: Malcolm X har inte hudfärgen som bilden visar. Faktum är att han på de flesta bilderna är ljusare än sin riktiga hudfärg. Gissa hur många mörkhyade människor som är i samma sits. “We need to go deeper”.